Свято Пасхи - Світле Христове Воскресіння - головне свято всіх православних. Нині Пасха стала вже взагалі всенародним святом.
У кожному будинку готуються до цього свята. Готується особливий Великодній стіл. Він завжди святковий, багатий, рясний. З давніх-давен обов'язковими стравами цього столу є паски, сирні паски і фарбовані яйця.
Якщо сирну паску готують далеко не в кожному будинку, то паски і фарбовані до Великодня яйця в ці дні прикрашають практично кожен стіл. Неможливо уявити святкування Великодня без пасок і фарбованих яєць. Це вже багатовікова традиція.
Звичайно, зараз до Великодня завжди і всюди можна купити вже готову паску. І напередодні Великодня вони продаються практично на кожному розі.
Але паска, спечена господинею будинку власноруч - це зовсім інша історія. Адже господиня вкладає в свій виріб всю душу, любов.
Тому сьогодні поділимося ЧЕК-Листом спецій, які можна додати до Паски.
Спеції для паски обов'язково додавайте разом з вершковим маслом, тоді вони по-справжньому розкриють свій аромат. Для цього вершкове масло треба розтопити, додати в нього спеції і прогріти. Краще робити це на водяній бані, щоб масло не згоріло. Потім таке масло зі спеціями найкраще процідити, щоб шматочки спецій дати йому додати в тісто.
Кориця. Пряність має дуже насичений аромат і гіркуватий присмак. У кулінарії вона переважно використовується в меленому вигляді.
Бодян. В якості прянощів використовуються сухі зрілі плоди. Смак солодкувато-гіркий. Запах нагадує аніс, але значно тонше і ароматні, не нудотний. Аромат прянощі розкриється в міру приготування вироби, що і послужить ознакою готовності.
Кардамон. Кардамон має концентрований смак і аромат. А значить, для того, щоб перетворити смак готового блюда, його потрібно зовсім небагато, буквально одна щіпка.
Гвоздика. Засушені бутони гвоздики найчастіше застосовують для приготування святкових напоїв або пряників. Перемелена гвоздика стане відмінним доповненням до яблучних і цитрусовим десертів. Крім неймовірного аромату, гвоздика корисна своїми лікувальними властивостями.
Мускатний горіх. Дану спецію отримують з серцевини плодів мускатного дерева. У кулінарії він використовується переважно у вигляді порошку. Так, найчастіше мускатний горіх додають в випічку, десерти з сиру, всілякі соуси і т.д.
Ваніль. Ванільний цукор дає мінімальний аромат, тому якщо ви хочете, щоб ваша випічка мала воістину ванільний смак, використовуйте палички ванілі. За кольором вони чорні або коричневі, всередині знаходяться маленькі насіння, які і дають блюду потрібний аромат.
Шафран. Так, шафран – спеція дійсно дорога. Але потрібно його на паску в прямому сенсі краплинка. Більш того, зловживати шафраном не варто. Інакше, замість знаменитого вишуканого смаку – пряного, з найлегшою чарівною гірчинкою – можна отримати смак конкретно гіркий. Для рецепта Паски необхідно лише маленька дрібка Шафрану. Пряність необхідно залити 1 ч. л. спирту з двома ч. л. окропу. Накрийте, відставте. Цю рідину необхідно додавати майже в кінці замішуванні тіста.